Sokak hayvanları ile ilgili ortaya koyduğu duyarlılık ve uyguladığı politikalar ile takdir toplayan Bafra Belediyesi, bu konuda hassasiyet gösteren tüm kesimleri mutlu edecek bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
3000 m²’den 11.000 m²’ye
Bafra Belediyesi mevcutta 3000 m² alanda hizmet veren Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nin hizmet alanını 11.000 m² ye çıkararak sokak hayvanlarının rehabilitasyonun yanında doğal yaşam ortamı sağlayacak.
Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı projesinin içeriğinde rehabilitasyonu tamamlanan hayvanların şehir merkezindeki popülasyonlarının artması önlenecek şekilde; otomatik sulama sistemleri, kulübeler, gölgelik alanlar, besleme noktaları, kontrollü giriş-çıkışa imkân sağlayacak geçitler oluşturularak hem hayvanların bakım ve denetimi devam ettirilecek hem de onlara doğal yaşam alanı sunulacak. Proje içeriğinde modern ve steril ameliyathane binası ve ekipmanları, postoperatif bölümü, sahiplendirme alanları ve yasaklı ırklar için özel ayrılmış bölümler yer alıyor.
Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı Projesi
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi, tedavisi yapılan sokak hayvanlarının alındığı yere geri bırakılması hükmüne uygun olarak düzenlen proje ile birlikte yasa gereği tedavileri ve aşılama işlemleri tamamlanmış hayvanlar, sokaklar yerine doğal popülasyonlarına kavuşacaklar.
Sorumluluk sınırları içerisinde tüm canlıların yaşam haklarına saygı duyduklarını ve bugüne kadar tüm uygulamalarında bu hassasiyeti gösterdiklerini ifade eden Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı projesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda:
“Sokak hayvanları üzerinde hassasiyetle durulması ve samimi çözümler ortaya konulması gereken bir konu. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi, tedavisi yapılan sokak hayvanlarının alındığı yere geri bırakılması hükmünü içeriyor. İlçemizde halihazırda yaklaşık 3000 küpeli sokak hayvanı; trafik akışında aksamalara, vatandaşlarımıza havlama, korkutma, saldırma gibi bir takım olumsuzluklara neden oluyor olması da yadsınamaz bir gerçek. Bizler bu noktada tüm hassasiyetleri huzurlu kılacak çözümler üretmeliyiz.
“Bakanlık Desteği ile”
Mevcut Rehabilitasyon Merkezinde planlanan tadilat ile kapasite artırılacak olsa da sürekli artan talepleri karşılayacak yeterlilikte değil. Hayvanların doğal yaşam alanlarına kavuşması, daha geniş kapsamlı çalışma gerektirmekte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlar hakkında 27.12.2021 tarih ve 2021/24 sayılı genelgede “Alınacak tedbirlerde sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanların yaşam hakkının ihlal edilmemesi” ibaresi de göz önüne alınarak; bu ihtiyacı karşılayacak yeterli büyüklükte bir alan belirledik. Bu alanda rehabilitasyonu tamamlanan hayvanların şehir merkezindeki popülasyonlarının artması önlenecek şekilde; otomatik sulama sistemleri, kulübeler, gölgelik alanlar, besleme noktaları, kontrollü giriş-çıkışa imkân sağlayacak geçitler oluşturularak hem hayvanların bakım ve denetimi devam ettirilecek hem de onlara doğal yaşam alanı sunulacak. Projenin bir an önce hizmet vermeye başlaması için adımlarımızı sıklaştırdık. Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı projemiz bu alanda örnek gösterilen bir proje olacak” şeklinde konuştu.
Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı projesi sadece köpek ve kedilere değil terk edilmiş tüm hayvanların bakımı ve tedavi işlemleri gerçekleşecek.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da desteklenen söz konusu projede alanın kullanılabilmesi için gerekli kurum görüşleri olumlu olarak alındı. Proje İl Hayvanları Koruma Kurulundan geçirilerek Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü XI. Bölge Müdürlüğü’ne gönderilecek.
Okunma Sayısı : 1767
Dosyalar