Bafra Pidesi, Nokulu ve Lokumu
Bafra Pidesi
Önce hamur yoğurulur. Mayalanmaya bırakılır. Kıyma, soğan, karabiber, maydanoz ve pul biberden oluşan harç karıştırılarak kavrulur. Mayalı hamur 45-50 cm uzunluğunda ve 10 cm genişliğinde açılır. İçine hazırlanmış iç malzemesi (kavrulmuş), ılık olarak konulur. Fırında nar gibi kızarana kadar bekletilir. Sonra çıkarılır. Uzunlamasına bıçakla ortasından çizik çekilir. Arasına ince ince tereyağı tabakası serpiştirilir. Tekrar üstüne tereyağı sürülüp, ince dilimler halinde servise sunulur.
Bafra Pidesinin pastırmalı, peynirli, sucuklu, karışık çeşitleri de vardır. Ancak bu sayılanların hamuru 30-35 cm. genişliğinde ve yuvarlakça açılır. İçine birkaç parça tereyağı konulup, fırına sürülür. Hafif pişirince çeşidine göre malzeme üzerine serpiştirilir. Ve yumurta kırılır. Nar gibi kızarınca servisi yapılır. Pidenin yanında içecek olarak özellikle çay veya ayran içilir. İlçemiz Ticaret ve Sanayi Odasınca; Bafra Pidesi için Türk Patent Enstitüsüne müracaat edilmiş, bu kurum tarafından “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” verilmiş, böylece bir nevi marka olmuştur. Artık “Hakiki Bafra Pidesi” yapmak isteyenler ilgili Oda’ dan izin almak zorundadırlar.
Bafra Pidesi (Pide - Filled yeast pastry)
First the dough is kneaded and then left to get yeasted. In a separate bowl, mince, onions, black-pepper, chopped parsley and red-pepper are mixed and then sautéed. The yeasted dough is rolled out (45-50 cm in length and 10 cm in width). The filling sautéed is poured in the middle of the dough when it’s still warm and the dough is put together. When the oven is ready, pide is placed within and roasted until the surface of the dough gets the golden color. After taken out from the oven, with the help of a knife, a longwise scratch is formed all over the pide, some butter is placed within the dough via this scratch and small pieces are cut to be served. You may find Bafra pidesi filled in with pastrami, fermented sausage, cheese and mixed ingredients. However, Bafra pidesi filled in with these are generally made of dough rolled out in 30-35 cm wide and in round shapes. They get roasted in the oven together with some butter over. When taken out, eggs are cracked on the top and then the egg yolks are cooked for few more minutes in the oven before getting ready to be served. The popular drinks which go well with Bafra Pidesi are Turkish tea or ayran (yoghurt drink).
Bafra Chamber of Industry and Commerce has applied Turkish Patent Institute for Bafra Pidesi which in turn received “Geographical Mark Registration Certificate” and therefore became a sort of brand. Today, restaurants who want to prepare and serve the real Bafra Pidesi have to get the related permit from the Chamber.
Nokul:
Bafra’ya has bir hamur-işi yiyecek türüdür. Yapılışı şöyledir; 2 ekmeklik hamur, 2 su bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı yoğurt, 1 yumurta ve 1 kabartma tozu, küçük hamur leğeninde yeterli miktarda unla güzelce yoğrulur. Ve bir saat dinlendirilir. Sonra özellikle mısır nişastası serpilerek sofra büyüklüğünde yufkalar açılır. 1. Kat yufka ile 2.kat yufka arasına 2 kaşık zeytinyağı sürülür.
Üzüm, ceviz içi ve şekerden oluşan iç malzemesi de iki yufka arasına konulur. Ve yufkalar birleştirilip, katlanır. Rulo haline getirilir. Ortalama 5-6 cm. uzunluğunda kesilip, tepsiye özenle sıralanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırında güzelce kızartılır. Özellikle çay ile, olmazsa soğuk içeceklerle servisi yapılır. Nokul, Bafra insanının, dini bayramlarda misafirlerine ikram ettiği özel bir yiyecektir.
Nokul: (Local Cookie)
Nokul is a local cookie, a specialty of Bafra cuisine. Ingredients: 2 bread dough, 2 glasses of olive oil, 1 glass of yoghurt, 1 egg, and 1 pack of baking powder. Prepa ration: All ingredients are kneaded in a small kneading bowl with sufficient amount of flour. The dough prepared is rested aside for about an hour. Then together with some corn flour sprinkled over, the dough is rolled out (in floor table’s dimensions). 2 table spoons of olive oil are basted between the first and second layer of rolled-out dough. The filling mixture composed of raisins, walnuts and sugar is also poured between the two layers. After all, these layers are united, rolled, cut (5-6 cm length) in slices and placed carefully on the oven tray. Some egg yolk is brushed on the cookie slices and then cooked in the oven till they turn red/brown. You may serve nokul together with tea or cold drinks. Nokul is one of those special-day foods of Bafra, served in religious festivals.
Kaymaklı Lokum:
Bafra’ya özel bir şekerleme çeşididir. En önemli özelliği, manda (halk arasındaki tabirler kömüş) kaymağından yapılmasıdır. Taze kaymaktan yapıldığı için bu üretim şekli ve lezzetiyle Türkiye ve Dünya’da tektir. Tadı şahane olup damakta alışkanlık yapar.
Yiyenin vazgeçemeyeceği bir lokum türüdür. Yapılış şekli: mısır nişastası, şeker, su, limon tuzu belirli ölçülerde karıştırılır. Kısık ateşte yavaş yavaş kaynatılıp koyulaştıktan sonra etrafı çevrili bir tablaya dökülür, bir gece dinlendirilir. Ertesi günü lokum hamuru bir oklava ile bir santim kalınlığında açılır. Pide hamuru büyüklüğünde yanları kesilir. İçine manda kaymağı ve konulur ve ağzı büzülerek kapatılır, sonra şeker pudrası üzerinde yuvarlatılır. Düzgün sıralar halinde kutuya konulur. Makas veya bıçakla kesilerek afiyetle yenir.
Kaymakli Lokum (turkish delight with clotted cream)
Kaymakli Lokum is a type of candy specially made in Bafra. The main characteristic of this type is its main ingredient, clotted cream (from buffalo fat- komus, in local saying). Kaymakli Bafra lokumu is the first and the least type of Turkish delight prepared from fresh clotted cream. Its taste is wonderful and becomes an addiction in a short time for people who taste it once.
Preparation: Corn starch, sugar, water, powdered essence of lemon is mixed (in certain amounts.) This mixture is then boiled slowly and when it gets thickened, poured into a flat encircled surface and rested overnight. The next day, the delight dough is rolled with the help of a thin rolling pin into one centimeter wide pieces. The sides are separated and the filling stuff (clotted cream) is placed in the middle of the rolled delight dough. Then it is ruffled and folded up over the powdered sugar. Finally it is placed within the boxes in lines and cut with scissor or knife into classic Turkish delight rolls.
Okunma Sayısı : 7932
Dosyalar