17.GELENEKSEL KAVUN-KARPUZ FESTİVALİMİZ RENKLİ GEÇTİ

23.07.2018

Belediyemiz öncülüğünde 6 Yıl aradan sonra yeniden düzenlenen ve Bafra Kaymakamlığı, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası, Bafra Ticaret Borsası, Bafra Ziraat Odası, Bafra Sebze Üreticileri Birliğince desteklenen 17. Kavun ve Karpuz Festivali renkli anlara sahne oldu.

Festival alanını gezen Belediye Başkanımız Hamit Kılıç katılanlara teşekkür etti.

Sürmeli Mahallesi'nin ihtiyar delikanlıları halk oyunları ekibinin yöresel oyunlarıyla başlayan festivalde, açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Osman Tosun, bu tür festivallerin önemini anlattı.

Başkanımız Hamit Kılıç da, “Ülkemizin tarımsal kalkınmasında büyük umutlar bağladığı Bafra ovamızın, söz konusu beklentilere cevap verebilmesi, bilinçli tarım, kaliteli ürün ve teknolojik alt yapı mümkün olabileceği tartışılmaz gerçektir.

Bafra tarımı denildiğinde akla ilk gelen iki ürün olan kavun ve karpuzun ulusal ve uluslararası pazar ağını genişletmek için elbirliği yapmak zorunluluğumuz var.

Ülkemizde karpuz üretimi Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sırada. Samsun ise 145 bin tonla Avrupa’da altıncı sırada yer alıyor. Bu üretimin 100 bin tonu Bafra’mızdan karşılanıyor.

Kavunun ise Türkiye’de 2 milyon 200 bin ton üretim hacmi bulunmakta.

Kavun üretiminde de Avrupa’da birinci, dünyada ise Çin’den sonra ikinci sıradayız.

Üzülerek belirtiyorum ki samsun, dolayısı ile Bafra bu sıralamada yer almıyor.

Bizler Bafra olarak tarımsal alanda da saflarımızı sıklaştırmak, hedeflerimize koşar adım ulaşmak zorundayız.

Bafra belediyesi olarak, ‘ilçemiz tarımını geliştirmek’ başlıklı her oluşumun içinde olmayı görev biliyoruz.

6 yıl aradan sonra yeniden hayata geçirdiğimiz kavun-karpuz festivalimizin bu noktada önemli olduğuna inanıyoruz.

Amacımız yarıştırmak değil, kavun ve karpuzumuzun marka değerini yükseltmek, tanıtımını sağlamak ve pazar ağını genişletmektir. dedi.

Kaymakam Ali Fuat Türkel, "Bafra dediğimiz zaman en önemli konu Bafra’nın çok güçlü tarımı. Bunun bir tanıtımı olması lazım, gösterilmesi lazım. Bu anlamda bu festivali önemsiyorum. Bafra’da tarım alanında gördüğüm eksiklik tarım fuarı. İleride bu festivalin tarım fuarına dönüşmesini temenni ediyorum” dedi.

Samsun AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı da “Bu ürünleri yetiştirmenin yanında en önemli hususlardan bir tanesi de tanıtımının gerçekleşmesi. İşte biz 17.'sini düzenlediğimiz kavun ve karpuz festivalinde bir nebzede olsa ovamızda yetiştirdiğimiz karpuz ve kavunların tanıtımına bir nebze yardımcı olamaya çalışacağız. Ben hemşehrilerimden rica ediyorum. Kooperatifleşme işini biraz daha iyi düşünerek gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bafra’da baktığımız zaman tarım ürünlerimizin gerek meyve gerek sebze ürünlerimizin pazarlanması konusunda, kooperatifleşmemiz konusunda gayret göstermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

17.Kavun-Karpuz Festivalinde bir ilkte yaşandı.

Ümit Yüksel ve Gülcan Başer çiftinin akşam yapılacak düğün töreni öncesinde pasta yerine festivalde karpuz kesmesi alkışlarla karşılandı.

Konuşmaların ardından karpuz kavun üreticilerin yetiştirdiği ürünler arasında yarışma yapıldı. 45 üreticinin katıldığı yarışmada Karpuz yarışmasında, Koşu Mahallesinden Ahmet Karaman, kavun yarışmasında ise Türbe Mahallesi'nden Ferhat Yıldır birinciliği elde etti. 7 kişinin katıldığı karpuz yeme yarışmasında ise Yusuf Yaldır ve Gökdal Arslan birinciliği paylaştı. Yarışmalarda dereceye girenlere protokol tarafından çeşitli hediyeler verildi. AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı jüri adına Bafra Belediyesi Kültür Müdürü ve Sosyal İşler Müdürü Yusuf Danışman'a teşekkür plaketi verdi. Festival Bafra Musiki Cemiyeti Türk Halk Müziği ekipleri tarafından söylenen türküler ve yarışmalarla devam etti.

17.GELENEKSEL KAVUN-KARPUZ FESTİVALİMİZ RENKLİ GEÇTİ